Erfaringer

Velkommen til et specielt hjørne af kollegiets hjemmeside
Her vil du kunne finde gør-det-selv tips og kollegie historie.

Har du noget på hjerte, som du synes høre til her, så skriv til

Hvordan afkalker jeg min bruser (gl. model)

Er du træt af vandtortur under bruseren, så er her en række metoder til at løse problemet.

  1. Tag bruseren med over til en bytter hos Varmemesteren (Får man ikke altid noget ud af)
  2. Tag en nål og stik alle hullerne i bruserne ud, må kun gøres ved brusere uden gummidyser.
  3. Læg hele bruseren i eddike eller fortyndet afkalker i et par timer, gerne efter punkt 2.
  4. For ikke at ødelægge plastikken bruseren er lavet af, kan den stilles ad og kun metallet lægges i eddike eller fortyndet afkalker. Brug en stor PZ-skruetrækker til adskilling af bruseren, således at skruen ikke ødelægges. Læg evt. vandhanens luftblander i også.
    Husk at metalpladen fra bruseren skal have et slag, der hvor skruen sidder, før den spændes fast igen. Ellers vil pladen ikke trykke nok på pakningen og vandet vil stå ud i til alle sidder.

Billeder af processen kommer senere. Og nu du er i gang, kan du behandle luftblanderne fra køkkenerne også eller bede Varmemesteren om at skifte dem.

Ekstra tips: Lad altid koldt vand løbe gennem bruseren før badet forlades og ryst bruser hovedet med vandet slukket,  dette forbygger kalk og at de partikler, der er i vandet sætter sig fast i bruserens huller.

Hvordan afkalker jeg min bruser (ny model)

  1. Her er tale om en vandsparebruser og problemet løses ved at lade vandet løbe, mens dyserne nullers.

Min entre eller badeværelseslampe er gået ud og det er fredag aften, hvad gør jeg?

  1. Send en mail til varmemesteren og vent til mandag med at få lys igen.
  2. Gå ud på gangen og tag en pære fra en af de runde lamper, sæt den sprungende pære i i stedet, så den ved lejlighed bliver sendt til genbrud og ikke ender i affaldsbeholderen.

Tør tøj på den rigtige måde

Her er et miljøvenlig tip: Tør tøj på tørresnoren på solterrasserne når det er muligt, dette spare dig penge og miljøet for CO2.
Selv i i frost er det muligt at tørre tøj udenfor, dog tager det længere tid ved lave temperature.
Tørre man tøj udenfor slipper man også af med evt. fugt på værelset ved inddørs tørring på et tørrestativ.  Se under Skimmelsvamp.

Ventilation, skimmelsvamp og udluftning.

Har du en liste langs karmen i din hoveddøren, når den åbnes:

Formoder du at dit lejemål er ramt af skimmelsvamp?

Skimmelsvamp viser sig ofte som mørke pletter på væggene eller i loftet. Steder hvor der samler sig fugt ved dårlig udluftning, såsom bag møbler og reoler, højere sandsynlighed hvis disse står mod ydervægge.
Kan du stadig svare ja til ovenstående spørgsmål, så kontakt varmemesteren.
Skimmelsvamp opstår fordi der ikke udluftes godt nok i lejelmålet. Dette skyldes bland andet at kollegiet fik skiftet vinduer for år tilbage, disse er tættere de gamle for at spare på varmen.
Skimmelsvamp kan undgås ved at du altid skal sørge for at udlufte dit lejemål mest optimalt. Det vil sige at luftslusen i vinduet, altid skal være åben, dog kan den lukkes ved kraftig træk, men husk at åbne igen.

Husk også at lufte værelset ud en time om dagen, gerne flere gange om dagen i 5-10 min ad gangen.
Spar på varmen samtidig ved at skrue ned for radiatoren mens vinduet står åbent.

Fugt er ofte en kilde til skimmelsvamp, derfor er badeværelset ofte det første sted de fleste vil lede efter svampen. Dette er også ofte tilfældet, da det er svært at lufte ud i badeværelset, men badeværelset er ekstra beskyttet mod fugt, mens det ikke er tilfældet med resten af lejemålet.
Derfor når du tager bad, så luk døren til entreen og lad døren være lukket indtil spejlet er dug fri. Dette sørger for at fugten ikke binder sig i betonen i resten af lejemålet. Og ved korrekt udluftning og rengøring af badeværelset, så slår skimmelsvampen sig ikke ned i badeværelset. Husk at en svaber er en god foranstaltning, men den kan også være kilden til skimmelsvamp, da gummiet let rammes af svampen.

Min brandalarm går i gang, når jeg bader

Hold døren til badeværelset lukket under dit bad, så aktiverer du ikke din brandalarm, som også reagere på større mængder vanddamp.

Brandalarmen er blevet aktiveret ved en fejl

Er alarmen gået i gang, kan alarmen deaktiveres ved at pille endheden som er kilden til aktiveringen ned og pille batteriet ud af den.
Enhederne pilles ned ved at stikke en kniv eller skruetrækker ind fra siden (lille hul er markeret på siden af enheden) og skubbe enheden i modsat retning.

Der er vand i en af kollegiets kældere

Kontakt hurtigst mulig varmemesteren, pr mail, pr telefon eller i kontor tiden, således at Falck kan tilkaldes.

Er der tale om LM kælderen, så er der installeret en drænpumpe i cykelværkstedet, som skal sættes til at pumpe vandet ind i kloakken i kano og kajak rummet.
Kollegiet ejer også en vandstøvsuger, som kan lånes på kontoret, hvis du vil hjælpe med oprydningen.
Vandet kommer oftest i vores kældre ved kraftige regnskyld og ved smeltevand fra tøvejr. Det trænger ind gennem væggene og gennem gulvene.
I JK kælderen kan der stå et 10 cm springvand, hvis man bore et 10 mm hul i gulvet om sommeren. Grundvandet står højt omkring kollegiets bygninger pga. undergrunden og søerene.

Inventar

I sin tid, da man startede med at udleje værelserne på kollegiet fulgte der en hel del inventar med i værelserne. En stol, et skrivebord, en skrivebords lampe, en seng, et lille bord og et sæt hylder. De sidste er beskrevet under Kollegiehylder, hvad er det?

Mange af disse genstande eksisterer stadig i et større eller mindre antal, dog står de ikke i værelset, når man flytter ind. Man kan dog forhører sig efter dem hos varmemesteren, hvis du er interesseret, dog ikke kollegiehylderne af træ.

Kollegiehylder, hvad er det?

Disse hylder består af to hylder på tre trælister, som kunne hænges op på en træliste på et af værelset fire vægge.
Mange af disse hylder eksisterer stadig og cirkulere stadig bland beboerne. Så hold øjnene åbne på gangene, for det er her de skal findes når værelserne tømmes ved udflytning. De står her dog ofte ikke længe.
De originale hylder er grønne, men flere er blevet malet eller renoveret med billigere materialer.
Det kan betale sig at forhøre sig hos naboerne eller holde øje med den interne meddelelse mailingliste, hvis du står og mangler en eller flere hylder.
Mangler du trælisten til at hænge hylderne på, kan du kontakte varmemesteren.

Der findes en anden variant også lavet af metal og i en mindre skala. Denne findes i et større antal i et eller flere af kollegiets opbevarningslokaler og cirkulerer normalt ikke.